Background Color:
 
Background Pattern:
Reset

Nationale Asbest Conferentie

 

Donderdag 30 oktober kwamen 150 asbestprofessionals bij elkaar op alweer de dertiende Nationale Asbest Conferentie: een teken dat het nog steeds leeft en actie behoeft.

De congresdag begon met het schokkende verhaal van Mavis Nye: een Engelse vrouw die mesothelioom kreeg na het wassen van de besmette kleren van haar man. Nye vertelt hoe ze de diagnose kreeg, met nog drie maanden te leven. Ze besloot er tegen te vechten en is inmiddels enkele jaren verder. Ze is activist geworden en spreekt regelmatig over de gevolgen van asbest. Het publiek is er stil van en beseft dat dit precies is waarom ze op de conferentie zijn.

De dag werd vervolgd met diverse presentaties, waaronder de presentatie van Thorvald de Goede van Nazca IT Solutions over het Asbest Registratie Systeem.

Het idee: centrale registratie van asbestlocaties

Het Asbestsysteem stoelt op het shared-service-principe: één online web omgeving waarin diverse organisaties asbestonderzoeken en locaties registreren, beheren en raadplegen. Hierdoor ontstaat er een asbestdatabank waarin aangesloten partijen te allen tijde kunnen nagaan of en wanneer er op een locatie asbest is geconstateerd. Dit voorkomt dat er onnodig onderzoeken uitgevoerd worden en helpt bij een snelle planning met gemeente en aannemers ten aanzien van sloop- of verbouwingswerkzaamheden aan gebouwen.

Het asbestsysteem wordt als web applicatie aangeboden vanaf een extern gehoste omgeving. Het systeem biedt de mogelijkheid basisgegevens omtrent de asbestlocatie, zoals object, onderzoek, verdieping en kamer vast te leggen. Daarnaast bestaat er een geografische weergave van de locatie waardoor gebruikers overzicht krijgen in deze asbestlocatie, maar ook in de eventueel omliggende asbestlocaties.